Glasblåsning i småland

Luckan till den stora ugnen öppnas, den långa pinnen sticks in i den brandgula massan och fångar upp en klump. Personen som håller pinnen lyfter änden till munnen och börjar sakta fylla klumpen av glasmassa med luft och på så sätt forma den. Det ser ut som att glasblåsarna gör jobbet med lätthet och utan någon större ansträngning.

Kosta, Orrefors och Pukeberg

Sydöstra delarna av Småland, mellan Växjö och Kalmar kallas ofta för glasriket. Här ligger många av de stora och mest kända glasbruken som Orrefors, Kosta, Skruf och Pukeberg. Orrefors och Kosta är numera sammanslagna i koncernen Orrefors Kosta Boda. För den som är nyfiken på hur hantverket går till är glasblåsning i Småland ett bra alternativ. Många av glashyttorna har öppna verkstäder där besökare kan se konstnärerna i arbete.

Små unika glashyttor

I Småland finns inte bara de stora jättarna utan här finns också små lokala glashyttor. Några exempel är Westholms Glasstudio i Kalmar, inrymt i den gamla stadsvallen, Kastlösa Glashytta på södra Öland och Oldergaard glaskonst i Mörbylånga, också det på södra Öland. I Oldergaard glaskonsts regi kan den som är intresserad även gå en kurs, prova på glasblåsning och skapa sitt eget glaskonstverk.

Värmen är påtaglig i en glashytta

Balsam för själen

För den som är nyfiken på glasblåsning i allmänhet och glasblåsning i Småland i synnerhet, är det relativt lätt att ta sig runt på en glasbruksrunda. De stora glasbruken som Orrefors Kosta Boda ligger inte långt från riksväg 25. Är semestern lite kall och regnig, hösten och vintern lite dyster piggar ett besök på ett glasbruk garanterat upp. Njut av värmen i hyttan och de vackra föremålen i butikerna och utställningslokalerna.